Colonne di Pompei alla Vodka con Basilico e Parmigiano

Ingrediencie na 4 porcie:

500g Colonne di Pompei IGP Gragnano
¼ šálky olivového oleja
½ šalotky, jemne nasekané
1 strúčik cesnaku, jemne nasekaný
½ šálky paradajkového pretlaku
2 lyžice vodky
1 šálka smotany na varenie
1 lyžička drvených vločiek kalábrijskej papričky alebo červenej papriky
2 lyžice masla
30g jemne nastrúhaného parmezánu a ďalší pri servírovaní
¼ šálka nasekané čerstvé bazalky
morská soľ, čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

1. Krok
Na veľkej panvici rozohrejeme olej na strednú teplotu, pridáme šalotku a cesnak, za občasného miešania varíme asi 5 minút do zmäknutia. Potom pridáme paradajkový pretlak a za občasného miešania varíme ďalších 5 minút, kým pretlak nestmavne a nezačne jemne karamelizovať. Pridáme opatrne vodku a za stáleho miešania varíme asi 2 minúty, aby sa odparil všetok alkohol. Potom pridáme smotanu a vločky červených kalábrijských papričiek pre milovníkov pikantnejších pokrmov, prípadne mletú červenú papriku a miešame, kým sa všetky ingrediencie dobre nespoja. Dochutíme soľou a korením podľa chuti a vypneme ohrev
2. Krok
Medzitým uvaríme cestoviny Colonne di Pompei vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou za občasného miešania, kým nie sú al dente v celom priereze, nesmú byť uprostred chrumkavé. Scedíme ich, ale ponecháme si asi 1 šálku vody z uvarených cestovín
3. Krok
Scedené Colonne di Pompei pridáme do panvice s omáčkou spolu s maslom a ½ šálky vody z uvarených cestovín a varíme pri stredne nízkej teplote za stáleho miešania asi 2 minúty, v prípade potreby pridáme ďalšiu vodu z uvarených cestovín, kým sa maslo nerozpustí a nevytvorí sa hustá lesklá omáčka. Osolíme a okoreníme podľa chuti a po odstavení z ohrevu pridáme asi 30g parmezánu, ktorý premiešame do cestovín. Colonne di Pompei potom rozdelíme do misiek, posypeme nasekanou čerstvou bazalkou a dozdobíme parmezánom

Tieto skvelé Colonne di Pompei alla Vodka s Basilicom e Parmigiano vám vhodne doplní dobre štruktúrované klasické Chianti Classico DOCG z vinárstva San Giorgio a Lapi

Prajeme vám dobrú chuť